Jaar:
5de jaar
6de jaar
Studiedomein:
Economie en Organisatie
Finaliteit:
Dubbele finaliteit

Over deze opleiding

Wat leer je in de studierichting Applicatie- en databeheer?

Naast de basisvorming (wiskunde, Nederlands, …), krijg je specifieke vakken die je voorbereiden op de beroepskwalificatie functioneel digitaal ondersteuner.

Je krijgt specifiek in deze studierichting een pakket informaticawetenschappen.

Zo maak je kennis met de opbouw en werking van databanken, computers en netwerken.

Je leert ook op basis van een concreet probleem een modulair ontwerp voor een softwaretoepassing maken. Je implementeert softwaremodules op een manier dat de herbruikbaarheid en samenwerking bevorderd worden. Nadien test je de implementatie  en los je eventuele fouten op.

Ook toegepaste wiskunde staat op het programma met o.a. goniometrie (studie van de hoeken) en vectoren, een uitbreiding analyse, algebra en een uitbreiding beschrijvende statistiek. Zo ontwikkel je een sterker wiskundig inzicht in concrete wetenschappelijke en technische contexten.

Je leert je kennis, inzicht en vaardigheden uit wiskunde, wetenschappen, techniek en computationele vaardigheden te combineren en in te zetten. Denken op systeemniveau, prototypes ontwerpen, evalueren en testen, evidence based optimaliseren van criteria en verfijnen van een ontwerp… het zijn allemaal onderdelen van deze studie.

Tot slot maken generieke onderzoekscompetenties een belangrijk deel uit van deze studierichting.

Lesplaats(en)

Wat na deze opleiding?

Wat kan je studeren na Applicatie- en databeheer?

Applicatie- en databeheer is een studierichting met een dubbele finaliteit. Je wordt dus voorbereid op succesvolle doorstroom naar een job op de arbeidsmarkt of naar 7de leerjaren, graduaatsopleidingen of professionele bacheloropleidingen binnen hetzelfde interessegebied.

De meest logische professionele bacheloropleidingen situeren zich in de studiegebieden:

  • Handelswetenschappen en Bedrijfskunde
    • Informatiemanagement en multimedia
  • Industriële wetenschappen en Technologie
    • Toegepaste informatica: Applicatieontwikkeling, Softwaremanagement, Systemen en netwerkbeheer 

Doorstroom naar alle andere professionele bacheloropleidingen of een academische bacheloropleiding is niet uitgesloten, maar binnen deze studierichting word je daar niet specifiek op voorbereid.

Wat kan je worden na de opleiding Applicatie- en databeheer?

Als functioneel digitaal ondersteuner verwerk je data en implementeer, onderhoud en bewerk je (web)applicaties en databanken binnen een gegeven cloud- en serveromgeving, standaardsoftwarepakket, IT-platform of datastructuur. Zo faciliteer en ondersteun je digitale processen van organisaties en afdelingen en garandeer je hun cyberveiligheid.